Berend Smits  is in maart 2016 begonnen met beeldhouwen; kort na het  bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Barbara Hepworth in het Kröller-Müller Museum. Met name haar houten beelden intrigeerden hem enorm.

Binnen een week meldde hij zich bij de beeldhouwwerkplaats van Ineke Keesom in Almen, bij Zutphen om daar de grondbeginselen van het werken met hout te leren. Thuis werkte hij ook, aanvankelijk buiten, waarbij hij het idee kreeg dat zijn buren moesten denken dat er een specht bezig was. Toen zijn schuur vergroot was, kon hij daarin zijn werkplaats (de Specht) inrichten. 

De eerste beelden van Berend waren abstract, maar sinds 2018 waagt hij zich ook aan realistische onderwerpen. Daarbij maakt hij ook gebruik van opgedane kennis en vaardigheden bij Hans Koot (Houtwerk, Renkum), Ronald Kanne (dehoutdraaierij.nl, Nieuw-Wehl) en Jac Wijnhoven (vanboomtotbeeld.nl, Hengelo Gld.)

Exposeren vindt Berend erg leuk en stimulerend. Na 2x in zijn eigen tuin i.k.v. ‘Kunst bij de buren’ en in de kerken van Spankeren, Steenderen en Bronckhorst en bij 'Vormgevers in hout 2019' in Fort bij Vechten staat hij 28 juni op de tentoonstelling 'De twee levens van hout' in het Nationaal Bomenmuseum bij Doorn.

(1957, autodidact)