Welkom op de site van Berend Smits. Ik ben in maart 2016 begonnen met beeldhouwen; kort na het  bezoek aan de overzichtstentoonstelling van Barbara Hepworth in het Kröller-Müller Museum. Met name haar houten beelden intrigeerden mij enorm. Ik kreeg een sterke behoefte om ook beelden van hout te gaan maken.

Binnen een week meldde ik me bij de beeldhouwwerkplaats van Ineke Keesom in Almen, bij Zutphen om daar de grondbeginselen van het werken met hout te leren. Thuis werkte ik ook aan de beelden.  Aanvankelijk deed ik dat buiten, waardoor mijn buren wel moesten denken dat er ergens een specht bezig was. Na de vergroting van de schuur, kon ik daar mijn werkplaats inrichten: ‘Werkplaats De Specht’ was een feit.

Mijn eerste beelden hadden abstracte vormen, maar sinds 2018 waag ik me zo nu en dan ook aan realistische onderwerpen. Daarbij maak ik gebruik van opgedane kennis en vaardigheden bij Hans Koot (Houtwerk, Renkum), Ronald Kanne (dehoutdraaierij.nl, Nieuw-Wehl) en Jac Wijnhoven (vanboomtotbeeld.nl, Hengelo Gld.)

Exposeren vind ik erg leuk en stimulerend. Eerst 2 keer in mijn eigen tuin i.k.v. ‘Kunst bij de buren’ en in de kerken van Spankeren, Steenderen en Bronckhorst en bij 'Vormgevers in hout 2019' in Fort bij Vechten. 

Hierna zorgde het coronavirus voor een lange pauze. In het weekend van 11/12 september doe ik mee met een Exto groepstentoonstelling in de scheepswerf van Heusden in het kader van Art Festival Heusden. Het thema van het Festival is ‘Hoofd’, maar er zullen ook abstracte werken te zien zijn.

Vanaf 18 september t/m 23 oktober is een deel van mijn werk te zien in Galerie H10a in Apeldoorn. Op de zaterdagmiddagen zijn daar dan ook schilderijen van Mieke Jonker te zien.

De tentoonstelling 'De twee levens van hout' in het Nationaal Bomenmuseum bij Doorn kon helaas al 2 keer in juni niet doorgaan vanwege het coronavirus. Hopelijk gaat deze in 2022 wel weer door.

(1957, autodidact)